Saturday, 12 July 2014

TIPS: MELEMBUTKAN DAGING BEKU DALAM 5 MINIT

TIPS: MELEMBUTKAN DAGING BEKU DALAM 5 MINIT


Daging beku sememangnya mengambil masa untuk lembut. Teknik melembutkan daging dengan cepat ini yang bakal dikongsi akan menjadi amat berguna di bulan puasa. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang berkerja tapi masih ingin keluarga menjamah masakan di rumah. 

Caranya cukup mudah dan anda hanya perlu dua periuk jenis steel (besi). Tekniknya seperti berikut.

1. Terbalikkan periuk pertama.

2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan pada permukaan belakang (bahagian bawah) periuk tadi.


3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)


4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.


5. Tunggu sehingga daging beku tersebut  menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)

https://www.facebook.com/photo.php?v=664945870266042&set=vb.421754571251841&type=2&theater

Selamat mencuba ....

p/s: Petua ini dkongsi oleh sebuah stesen TV di Taiwan

No comments:

Post a Comment